fredag 28 januari 2011

Plastikkirurgen

Jag har ju glömt att berätta att vi var hos en plastikkirurg i måndags och samtalade angående Wilmers öra! Det var ett ganska kort samtal där plastikkirurgen informerade oss om den metoden som hon använde sig av och lite statistik och sånt. I Stockholm gör de ingenting före 10 års ålder men i Malmö börjar de redan vid 6. Den vanligaste åldern hon opererar är 13-15 år. Barnet måste vilja själv och veta om konsekvenserna av operationerna ( man gör två stora operationer). Tydligen är det cirka 20 barn per år som föds med Microti i Sverige, det är mer vanligt i Sydamerika och i Asien.
Om man vill göra ett normalt ytteröra använder de brosk från revbenen för att bygga ett nytt som de sätter innanför huden, det är en lång operation på cirka 5-6 timmar. Man måste ta brosk från 3-4 revben och det gör tydligen jäkligt ont efteråt. Sen måste man ta det lugnt i några veckor, man kan inte vara med på gymnastiken i skolan ect. Vid operation två lyfter de upp örat från huvudet för att få ett så normalt öra som möjligt. Tyvärr blir resultatet inte jättebra, kirurgerna blir ju bättre och bättre men man kan inte få ett helt normalt öra. Det funkar alltså inte som på NipTuck när alla ser ut som fotomodeller efter sina operationer. :)

Eftersom Wilmers hörselgång även är stängd så måste man öppna den, detta görs efter de båda plastikoperationerna. Om han har alla delar som behövs för att han ska kunna höra på det örat vill säga! De vill ju inte röntka små barn så de väntar med detta tills han har bestämt sig för att göra operationen. Denna operation görs av andra kirurger så jag kommer inte ihåg hur lång tid detta skulle ta men man måste komma tillbaka på årliga rengörningar eftersom örat inte själv kan ta hand om vax och sådant som normala öron gör.

Det känns i alla fall bra att vi inte behöver ta någon beslut i dag och att det helt är beroende av vad Wilmer själv vill göra. Självklart stöttar vi honom så mycket vi bara kan vad han än bestämmer sig för att göra. Kanske har de förfinat metoderna ytterligare när han är tonåring!

Det jobbiga är att hon berättade att man bara kan göra denna operation till man är i 30 års åldern, vid 35 börjar revbensbrosket bli för dåligt för att man ska kunna använda det för att bygga upp ett öra. Jag har snart passerat bäst före datum alltså, hjälp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar